Ta hand om fordonet!

Vare sig man äger ett fordon privat eller i sitt yrke måste man ta hand om bilen så att den är i gott skick och följa en hel del regler som finns för personbilar såväl som lastbilar. Och det finns massor av saker som kan gå fel och göra så att man råkar ut för olyckor man inte vill ska hända. Det  gäller att tänka sig för och vara smart innan man ger sig ut i trafiken.

Varje år sker massor av olyckor som aldrig hade behövt hända. Det finns nämligen ofta en anledning till att man krockar, kör av vägen och liknande och sådant kan man allt som oftast förebygga. En av de viktigaste sakerna att hålla koll på är sina däck och att vara noga med att byta ut dem efter säsong. Det finns massor av ställen över hela Sverige där man inte sköter detta, till exempel i Göteborg som gp.se har skrivit om:

Det krävs snö innan folk på allvar tänker på att byta däck på bilen. Trots köldknäpp och flera avåkningar under tisdagsmorgonen är det ingen kö för däcksbyte i Göteborg. När GP ringer runt till däckverkstäder säger de ungefär samma sak: det är först när snön börjar falla som folk bokar tid. (Läs resten av artikeln här).

Det är alltså väldigt viktigt att ha rätt däck på sitt fordon, hur litet eller stort det än är. Bra däck hittar man enkelt på www.dack365.se och med sådana under bilen riskerar man inte alls på samma sätt att köra av vägen när halkan kommer fram. Förutom däck finns det massor av andra saker som är viktiga för att bilen ska må bra. Låt oss ta upp ett par exempel man bör hålla koll på och tänka på.

  • Om olyckan skulle vara framme är det många som inte direkt gör något åt skadan som det orsakat på bilen i efterhand. Vissa kan köra runt med en skadad bil i månader innan de till slut tar den till verkstaden och får den fixad. Att inte ordna sin bil, vare sig det handlar om ett litet stenskott eller en lampa som har gått sönder, kan få förödande konsekvenser, inte minst kostnadsmässigt när man väl ger sig av för att få den lagad. Dessutom löper man större risk att hamna i en olycka om bilen inte fungerar som den ska.
  • Ibland måste man byta ut saker, även om man inte riktigt vill. Det kan handla om tidigare nämnda lampor som kan lägga av eller vindrutan som efter många år kan börja reflektera solljus på ett sådant sätt att man knappt kan se när man är ute och kör i det fina vädret. En bil behöver underhåll!
  • Trots att bilar nu för tiden har rostskyddsgaranti är det inte alla gånger som det faktiskt är så i det verkliga livet när man varit ute och kört ett tag. Håll koll på rosten och kontakta återförsäljaren om något skulle börja synas. Om man angriper rosten direkt då den uppstår blir det både mycket billigare och smidigare att fixa det!