Skaffa bra billjus till lastbilen

När du kör lastbil behöver du bra billjus och backljus för att hålla en hög säkerhet, och undvika att du eller andra trafikanter skadas. Det är viktigt att dina backljus syns väl och att dina medtrafikanter märker när du backar, samtidigt som du också kan behöva installera extraljus. Det är nödvändigt att hålla reda på reglerna kring ljusinstallation från Transportstyrelsen.

Hos Extraljuskungen hittar du ett stort utbud av backljus i form av högkvalitativa LED-lampor som du kan använda för att förbättra dina originalbackljus. Backljuset som redan nu finns på lastbilen är inte ämnat att lysa upp marken bakom ditt fordon för att du ska kunna se medan du backar. I stället är syftet att visa för medtrafikanterna att du backar. Men med extra backljus kan du också se bakåt och undvika att köra på något bakom lastbilen.

Rätt fordonsbelysning

När polisen nyligen kontrollerade lastbilar visade de sig ha många säkerhetsbrister.

“Sammanlagt hittades 300 olika säkerhetsbrister och 40 fall av misstänkta brott mot utstationeringslagen” skriver Transportarbetaren i en artikel.

Säkerhetsmässigt är det viktigt att ha rätt belysning på alla fordon som vistas i trafiken. Framåt får endast gult eller vitt ljus visas, och i dagsljus behöver halvljus användas. Det är dock tillåtet att även använda annat ljus. Bakåt ska lastbilen ha rött ljus. När fordon färdas på väg ska de strålkastare och lyktor som föreskrivits för fordonet alltid vara tända.

För att undvika olyckor är det också viktigt att bilister följer reglerna när de möter lastbilar i backkrön. Då bör de blända av sitt helljus när de ser positionsljusen på lastbilens tak, då förarhytten sitter högt upp jämfört med personbilar.