Olyckor kan leda till skadad last

När man transporterar gods med lastbil, finns det alltid en risk att något händer lastbilen eller släpet. Detta kan leda till att lasten skadas. Den senaste tiden har det rapporterats om både kalvar och läskedrycker som blivit skadade när släp vält.

4902940-overturned-truck

För några dagar sedan rapporterades det i bland annat Norrköpings tidningar om att en transport med 50 kalvar hade vält. Olyckan inträffade i närheten av Åtvidaberg och berodde förmodligen på halt väglag. En kalv dog efter att släpet åkt ner i diket och majoriteten av de överlevande kalvarna placerades tillfälligt i en hage i närheten av olycksplatsen. Övriga kalvar kan ha rymt ifrån platsen. Föraren ska ha kommit undan oskadd och tog sig enligt uppgift ur fordonet på egen hand.

Drycker föll ut när släp välte

Den här incidenten är inte den första som inträffat det senaste året, vad gäller lastbilar som vält eller vars släp har gått sönder och lasten blivit skadad. I slutet på förra året rapporterades det till exempel om att ett lastbilssläp fyllt av öl och läsk vält, sedan en draganordning mellan bil och släp gått sönder. Chauffören var på väg till Carlsbergs bryggeri när olyckan inträffade och ingen blev skadad. Dryckerna behövde dock kasseras eftersom glasflaskorna gick sönder och spred glasskärvor, skriver HN.

Last måste vara säkrad vid flytt

Sådana här olyckor kan visserligen inträffa men har man anlitat någon för transport, vill man gärna vara säker på att lasten kommer fram oskadd. Många anlitar till exempel flyttfirmor när de ska flytta. Det mest förödande i en sådan situation skulle ju vara om släpet på något sätt skadades så att alla ens tillhörigheter gick sönder. Bor man i södra Sverige kan man dock beställa säker transport i Malmö när man ska flytta. Det är inte bara när en lastbil är inblandad som ens last kan gå sönder, utan det händer även ibland när man ska transportera något med en bil. Det gäller att säkra sin last för att undvika att något sådant här händer. Läs mer.