Lastbilar för kvinnor

Nu vill Volvo utveckla lastbilar som är anpassade för kvinnor och funktionshindrade. Därför har man gett Örebro Universitet finansiering för att börja forska på detta.

5047442-volvo-lastbil

Att tillverka lastbilar är ingen enkel konst och det krävs en rätt utvecklad process för att ta fram varje lastbil och göra den så bra som möjligt. Här kan man läsa mer om detta. Utseendet, funktioner och mekaniken beror på vilket märke som tillverkar lastbilen men de flesta märken har faktiskt rätt mycket gemensamt. Lastbilarna är liksom utformade på ungefär samma sätt. De är exempelvis bättre utformade för att passa män, vilket man nu vill se en ändring på.

Forskar på området

I Ny Teknik kan man läsa att Volvo nu satsar på att utveckla lastbilar som är mer anpassade till kvinnor. Den här satsningen är än så länge på ett forskningsstadium men man har redan tilldelat Örebro Universitet, som är de som ska bedriva forskningen, hela 2,5 miljoner kronor. Varför man vill försöka utveckla lastbilarna mer för kvinnor beror på att de alltid utformats av män för män. Men nu är det så att det finns ett ökat intresse från kvinnor att söka sig till branschen och lastbilarna är ibland ett hinder för detta.

Förare med funktionshinder

Den här satsningen syftar även till att hitta sätt att göra lastbilar mer anpassade till förare som har olika typer av funktionshinder. Man har exempelvis börjat med att se vad behovet är av lastbilar i Syrien där det finns många krigsskadade förare. Hur det här projektet kommer att gå återstår att se, men förhoppningsvis hittar man bra lösningar som öppnar upp både för funktionshindrade och kvinnor att kunna använda sig av lastbilarna på ett riktigt bra sätt och inte känna sig hindrade av själva fordonet. Några av de saker man ska försöka se över för att göra lastbilarna mer tillgängliga är:

  • Lösningar för den som är lite kortare. I dag kan det vara svårt för en person som inte är medellång eller lång att köra lastbil.
  • Lösningar för att öka säkerheten. Kvinnor är ofta mer utsatta som förare på vägarna. Därför ser man över om det finns möjlighet att bygga in toalett och dusch i lastbilen så att man inte ska behöva gå ut för att få behoven uträttade.