Hålla bilen frisk

Bilar och lastbilar är inte bara fantastiska skapelser som får oss att kunna ta oss från punkt A till punkt B, eller frakta gods på samma sätt. Det är också något som kräver en del underhåll och skötsel. Det är för vår och andras säkerhet, besiktningar görs för att kontrollera att bilens funktioner är som de ska vara. Om delar av bilen är trasiga eller riskerar att gå sönder kan det få katastrofala följder i trafiken, både för dig och andra i trafiken. Därför är det väldigt viktigt att se till att bilens beståndsdelar mår bra och är i hållbart skick. Det finns en del bildelar som brukar krångla och som kan behöva reparation, underhåll eller utbyte:

  • Slitna styrleder är ett av de vanligaste bilfelen. År 2005 underkändes 122 00 bilar av Bilprovningen just på grund av slitna styrleder.
  • Slitna bromsar. Om man inte använder bromsarna på rätt sätt och gör rejäla inbromsningar emellanåt skapas det beläggningar på bromsklossarna som gör att de blir slitna och inte fungerar lika bra som de ska.
  • Vätskenivåer. Förr i tiden sa man om en sjuk människa att de inte ”var vid sina sunda vätskor”. Då syftade man på de antagna kroppsvätskorna blod, slem, gul och svart galla. Uttrycket passar bra in på bilar, där motorolja, kylvätska, bromsvätska och spolarvätska alla behöver vara på en bra nivå. En del är lättare att fixa själv, som spolarvätskan, medan bromsvätska behöver bytas på verkstad.
  • Hjullager och hjulnav kan börja krångla, de kan du byta själv om du är minsta lilla händig. På http://www.bytdel.se/framvagns-och-chassidelar/hjulnav-infastning.html hittar du reservdelar till de flesta bilar om du vill byta själv.
  • Lampor har en tendens att slockna, och det kan vara riktigt farligt för dina medtrafikanter om dina lyktor inte fungerar, till exempel om du ska svänga, backa eller bromsa. Ersätt så snart som möjligt!

Detta är några av de saker som kan krångla med en bil. Det kanske kan verka som mycket, men allt händer inte på en gång och det är sällan flera saker går sönder inom loppet av samma tid. Det som kan hända är att om du negligerar bilens underhåll och unte sköter om den så kan det resultera i att det är många fel som ska åtgärdas på nästa besiktning eller service, och då kan det komma som en jobbig klumpsumma man inte var beredd på. Så för att undvika det bör du se efter din bil och hålla den i bra skick, för att slippa dessa stora smällar mot plånboken.