Nyttan av ett truckkort

Truckkort finns med flera behörigheter och indelas i kategorier från A – D. Att ha ett truckkort kan göra att det är lättare att hitta arbete inom lager och industri, men även verkstäder. En truckförare kan arbeta med allt från att plocka ihop ordrar på lastpallar till att lyfta containers i ett hamnområde, lasta och lossa timmer eller flytta skrotbilar.

Istället för att investera i en truck kan du som behöver en truck istället hyra en under en begränsad tid vid exempelvis arbetstoppar, särskilda event eller händelser, eller om det finns ett tillfälligt jobb som behöver en truck. Detta är ett perfekt sätt för småföretag att slippa kostnaden för en ny truck utan att veta om den kommer att användas tillräckligt mycket för att vara värt investeringen. Vill företaget hellre ha en egen truck finns det begagnade eller nya att köpa och med bra avtal på truckservice så är det heller inga problem att hålla produktionen igång om trucken skulle behöva service eller reservdelsbyte.

En truck är användbar inte bara på ett lager, utan även i en verkstad när det kommer till att lyfta och flytta motorer och reservdelar. En stadig truck kan hantera en rejält krockad bil utan problem. Att någon av medarbetarna i verkstaden har ett truckkort kan göra arbetet betydligt lättare för alla. Truckföraren hanterar de tyngsta lassen så att ingen skadar sig. Det har också visat sig att truckar kan leda till romanser på jobbet…!

Trucktyper och truckkort

När du ska ta truckkort görs det med olika behörigheter för de olika trucktyperna. De delas in i A till D. I kategori A ingår låglyftande plocktruckar, ledstaplare, låglyftande åktruck och låglyftare. I kategori B ingår motviktstruck, allmänt sedd som gaffeltruck, höglyftande åkstaplare med sittplats för föraren, skjutstativtruck, höglyftande plocktruck, smalgångstruck och fyrvägstruck som kan köras åt alla håll eftersom den kan sidoställa samtliga hjul. I kategori C ingår hjullastare som egentligen är en traktor, containertruck, timmertruck, sidlastare, grensletruck och teleskoplastare. I den sista kategorin D ingår dragtruck, flaktruck och terminaltruck där lasten dras istället för lyfts.

Att gå en truckförarutbildning innebär att man blir mer riskmedveten. Det gäller inte bara direkta risker i ens arbete, utan även arbetsrelaterade problem som kan dyka upp senare i livet. Läs en studie om truckförare som SVT tagit del av här.